Kolumni Kalevassa 5.2.2020

Pieni gallialaisten kylä joutuu eräässä tarinassa vaikeuksiin, kun sinne ujuttautuu vihollisen lähettämä riidankylväjä. Riidankylväjän tehtävänä on aiheuttaa kylässä riitelyä ja sekasortoa.

Riidankylväjä onnistuu aluksi tehokkaasti. Lopulta hän paljastuu ja tarina päättyy onnellisesti. Kylään palautuu rauha. Yksituumaisina kyläläiset ovat vahvempia.

Riidan kylvämistä on käytetty kautta aikojen omien päämäärien ajamiseen ja yhteisöjen vakauden murentamiseen. Tätä harjoitetaan yhä, minkä voi valitettavasti todeta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai jopa eduskunnan keskusteluja seuratessa.

En tarkoita, ettei epäkohtia pitäisi nostaa esiin. Päinvastoin tehtävämme on pyrkiä korjaamaan maamme asioita. On kuitenkin kestämätöntä, jos poliittisten päämäärien vuoksi lietsotaan epäsopua, vääristellään toisten sanomisia tai jaetaan valeuutisia. Tiedämme jokainen jo omasta lähipiiristämme – kodista, koulusta ja työpaikoilta – että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

On erityisen tärkeää, että päättäjät pysyvät erossa riidan kylvämisestä. Kansanedustajaa tähän velvoittaa jo perustuslaki, jonka mukaan hän on velvollinen ”noudattamaan oikeutta ja totuutta” ja jonka mukaan hänen ”tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”.

Huolestuttavaa on myös, että jotkut aiheuttavat hämminkiä murentamalla luottamusta maamme vakauden peruspilariin, oikeuslaitokseen. Poliitikon ei pidä pyrkiä ohjaamaan tuomioistuimien päätöksiä tai leimata niitä yhden tai muutaman ihmisen mielipiteeksi.

Oikeusvaltiossa tuomiovalta kuuluu riippumattomille tuomioistuimille. Eduskunta säätää lait, ei toimi tuomarina.

Tuomioistuimien riippumattomuutta poliitikoista on varjeltava viimeiseen asti; muutoin olemme vaarassa joutua mielivallan alle.

Maailman parhaaksi arvioidun yhteiskuntamme menestys perustuu demokraattiseen päätöksentekoon ja oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseen.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu tuomioistuimien riippumattomuuden ohella se, että jokainen ihminen on yhtä arvokas. Kenenkään ihmisarvosta ei pidä tinkiä missään tilanteessa.

Meidän on vaalittava demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteiden toteutumista, jotta säilyttäisimme isänmaamme poikkeuksellisen vakauden, vapauden ja hyvinvoinnin.

”Maa on lailla rakennettava”, totesi perustuslakimme isä, presidentti K. J. Ståhlberg.

On kysyttävä, mihin joudumme, jos annamme myöten perättömille puheille ja mielivallalle. Maailmalta näemme tästä ikäviä esimerkkejä. Oikeusvaltion puolustaminen ja riidan kylvämisen karttaminen on yhteinen tehtävämme.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.