Tiedote medialle 22.6.2023

Vapaa julkaistavaksi

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu ihmettelee, miksi Orpon oikeistohallitus ei pyri ratkaisemaan Suomen suurinta ongelmaa, heikentynyttä huoltosuhdetta.

 

”Alhainen syntyvyys vaikeuttaa sekä työvoiman saantia että koko hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta. Sen takia odotin oikeistohallitukselta selkeämpää ja aktiivisempaa otetta perhe- ja väestöpolitiikkaan edellisen hallituksen hyvän linjan jatkoksi. 244-sivuisessa hallitusohjelmassa mainitaan syntyvyys vain 2 kertaa.”

Aittakummun mukaan oikeistohallitukselta on hyvä päätös korottaa joitain lapsilisiä ja ottaa käyttöön verotuksen lapsivähennys.

”Samalla kuitenkin lapsikorotukset poistetaan, lastenhoidon tukien ja vanhempainpäivärahojen indeksejä jäädytetään, äidin työnantajan korvausta vanhempainvapaasta vähennetään ja lapsiperheille tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista leikataan.”

Hallituksen perhepolitiikka näyttää Aittakummun mukaan korkeintaan hölmöläisten peiton jatkamiselta.

”Joidenkin hyvien toimien ohella tehdään niin isoja heikennyksiä ja leikkauksia, että lapsiperheköyhyys uhkaa kasvaa koko Suomessa. Lapsen edun pitäisi olla korkeimpana ohjeena lapsiperheitä koskevissa päätöksissä.”