Mielipidekirjoitus Raahen Seudussa, Siikajokilaaksossa ja Koillissanomissa 30.8.2023

Viime lauantaina julkistettu Suomen Yrittäjien gallup kertoo yrittäjien olevan perin tyytymättömiä Orpon hallitukseen. Erityisen tyytymättömiä ovat pienten ja keskisuurten yritysten edustajat.

Yrittäjien pettymys kokoomukseen ja perussuomalaisiin ei ole ihme. Vaalien alla odotukset pumpattiin taivaisiin anteliailla lupauksilla.

Nyt yrittäjät kokevat Orpon hallituksen pettävän yrittäjille annetut vaalilupaukset. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiivisti yrittäjien pettymyksen kolmeen sanaan: ”On odotettu parempaa.”

Paremman sijaan saatiin huonompaa. Arvonlisäverotus kiristyy, pienyrittäjien ALV-huojennus poistuu, luvattu ammattidiesel päätettiin perua ja jakeluvelvoitetta kiristetään. Olen saanut etenkin kuljetusalan yrittäjiltä todella närkästynyttä palautetta asiasta. Siikajokilaakson alueella moni yrittäjä on pitkään toivonut asian eteenpäin menoa.

Perjantaina valtiovarainministeri Purra räjäytti uutispommin paljastamalla, että perussuomalaiset ja kokoomus kasvattavat velkavuorta 40 miljardilla eurolla neljässä vuodessa. Summa on sama kuin koronavuosien kriiseissä toimineella Rinteen-Marinin hallituksella. Puheet vaalien alla olivat toisenlaisia. Velkaantumisen luvattiin loppuvan.

Pienyrittäjille annetut lupaukset on rikottu, mutta rikkaille ja kovatuloisille annetut lupaukset on pidetty. Velaksi. Esimerkiksi kovatuloisimpien solidaarisuusveroa kevennetään, mikä lohkaisee valtavan palan valtion tuloista. Tavallinen yrittäjä ei hyödy, vaan maksaa.

Yrittäjien tyly viesti on nyt kuultava.

Ehdotan hallitukselle, että tavallisen yrittäjien asioita alettaisiin nyt hoitaa keskinäisen tappelun sijaan. Kädenojennuksena esitän, että budjettiriihessä hallitus peruu päätöksensä kaataa ammattidiesel. Lakiluonnos ammattidieselistä valmistui juuri ennen vaaleja. Kannatan lakia, jos hallitus päättää silppurin sijaan viedä sen eduskuntaan.

Pekka Aittakumpu

Kansanedustaja (kesk.)