Tiedote 19.9.2023

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu tyrmää valtiovarainministeri Riikka Purran Helsingin Sanomissa 19.9. esittämät kaavailut lapsilisien leikkaamisesta.

– Purra puhuu leikkaustarpeesta ja nostaa esiin ”hyvätuloisten perheiden lapsilisiin puuttumisen”. Olen hänen kanssaan päinvastaista mieltä. Tilanteessa, jossa maamme syntyvyys on historiallisen alhainen, lapsilisän universaaliin eli kaikille lapsille kuuluvaan luonteeseen ei pidä puuttua.

Aittakumpu korostaa, että kun lapsilisäjärjestelmä luotiin sodan jälkeen taloudellisesti niukkoina aikoina, sitä ei tehty sen takia, että olisi ollut jakovaraa, vaan jotta syntyisi jakovaraa.

– Alhainen syntyvyys on maamme suurin ongelma. Kaikille lapsille suunnattu lapsilisä on yhteiskunnalta tärkeä viesti: jokainen lapsi on yhtä tärkeä ja arvokas. Jokainen lapsi on tervetullut.

– Hyvätuloiset lasten vanhemmat maksavat lapsilisänsä moneen kertaan progressiivisen verotuksen kautta. Sen enempää Purra kuin kukaan ulkopuolinen ei tiedä yksittäisten hyvätuloisten perheiden tilannetta ja haasteita. Lapsilisä kuuluu jokaiselle suomalaiselle lapselle.

Aittakumpu sanoo, että hallituksen tulee lapsilisän leikkausten sijaan budjettiriihessä perua lapsiperheille aikomansa etuusleikkaukset, kuten kotihoidontuen ja vanhempainpäivärahan indeksien jäädytykset, lapsikorotusten poistamiset sekä äidin työnantajan vanhempainvapaasta saaman kertakorvauksen leikkaaminen.

Aittakumpu tähdentää, että lapsen edun pitää olla korkeimpana ohjeena lapsiperheitä koskevissa päätöksissä. Historiallisen alhaisen syntyvyyden tilanteessa tarvitaan lapsi- ja perheystävällistä politiikkaa.

Leikkausten sijaan Aittakumpu kehottaa hallitusta vihdoin sitomaan lapsilisän kansaneläkeindeksiin.

– Kaikki muut toistuvaluontoiset sosiaaliturvaetuudet on sidottu indeksiin. Vain lapsilisä on sen ulkopuolella. Pääsisimmekö aidosti yhä lapsiystävällisempään politiikkaan?Syntyvyyden ollessa näin alhainen lapsilisä lakkaa vuosittain useammalta kuin alkaa. Erotuksen voisi käyttää lapsilisäjärjestelmän vahvistamiseen.