Tiedote 21.9.2023

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu on pettynyt siihen, kuinka epäoikeudenmukaisesti oikeistohallitus talousarvioesityksessä vuodelle 2024 tasapainottaa taloutta.

– Valtiontaloutta tulee tasapainottaa, mutta se tulee tehdä oikeudenmukaisesti. Varsinkin kun talous on ajautumassa taantumaan, on pidettävä kaikki mukana.

Aittakummun mielestä on kohtuutonta, että samaan aikaan kun hallitus leikkaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta, kuten lapsiperheiltä, vammaisilta ja opiskelijoilta se antaa kaikkein hyvätuloisimmille veronalennuksia. Missä on hallituksen oikeudentunto, Aittakumpu kysyy.

– Jos veronalennukset hyvätuloisille ja esimerkiksi olutveron laskeminen olisi jätetty tekemättä, ei olisi tarvinnut tehdä niin paljon kipeitä leikkauksiaAittakumpu toteaa.

Aittakumpu kiittää hallitusta siitä, että se päätti budjettiriihessä perua leikkaukset työnantajille maksettavaan perhevapaakorvaukseen ja vanhempainrahaan. Monissa lapsiperheissä hallituksen leikkaukset tulevat kuitenkin edelleen tuntumaan kohtuuttoman paljon ja Aittakumpu kehottaakin hallitusta vielä vakavasti harkitsemaan esimerkiksi kotihoidontuen indeksien jäädytysten ja lapsikorotusten poistamisen perumista.

– Syntyvyys on Suomessa niin alhaisella tasolla, että perhe- ja väestöpolitiikkaan tarvittaisiin vahva suunnanmuutos. Lapsiperheiltä leikkaaminen ja lapsiperheköyhyyden lisääminen tässä tilanteessa tulee myöhemmin todella kalliiksi Suomelle.