Tiedote medialle 3.10.2023

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu ihmettelee sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosenvastausta kirjalliseen kysymykseen, joka koskee sosiaaliturvan lainvalmistelun aikatauluja.

Aittakumpu kysyi kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus varmistaa haavoittuvaisimmassa asemassa olevien oikeuksien toteutumisen ja muutosten yhteisvaikutusten arvioinnin, kun lainvalmistelu tehdään poikkeuksellisen kiireellisessä aikataulussa.

Vastauksessaan sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasonen vetoaa siihen, että lausuntoaika on tavanomaista lyhyempi budjettilakien valmisteluaikataulun takia.

– Tuoreiden uutisten valossa hämmästelen erityisesti sitä, kun Grahn-Laasonen sanoo, että lisäksi on otettava huomioon muut lainvalmisteluprosessin vaiheet, kuten mahdollinen lainsäädännön arviointineuvoston käsittely, jolle on varattava aikaa lausuntokierroksen jälkeen. Ministeriltä ja koko hallitukselta on kysyttävä, miten arviointineuvoston lausunto aiotaan ministeriössä ottaa huomioon, jos se toimitetaan suoraan eduskunnalle, kuten lainsäädännön arviointi­neuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen kertoi maanantaina, Aittakumpu sanoo.

Kostiainen kertoi maanantaina viestipalvelu X:ssä, että sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole kireän aikataulun vuoksi mitään mahdollisuuksia ottaa huomioon arviointineuvoston ehdotuksia. Hänen mukaansa arviointineuvoston ehdotukset toimitetaan suoraan eduskunnalle, jotta eduskunnan tiedonsaantioikeus toteutuu. Kostiainen moitti hallitusta, että tällainen ei ole hyvää lainvalmistelua.

– Pääministeri Orpolta on myös erikseen kysyttävä, hyväksyykö hän valtiovarainministeri Purran A-studiossa 20. syyskuuta esittämän näkemyksen, ettei sosiaaliturvaan tehtävien lakimuutosten yhteisvaikutusten arvioinnilla ole mitään merkitystä siihen, peruuttaako hallitus aiottuja toimia vai ei, Aittakumpu toteaa.

Aittakummun mukaan Purran lausunnosta piirtyy kuva, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat uhrataan säästöjen alttarille samaan aikaan, kun hallitukselta löytyy rahaa hyvätuloisten ja keskikaljan veroalennuksiin.

– Missä on hallituksen oikeudenmukaisuus ja oikeudentunto? Aittakumpu kysyy.