Tiedote 12.10.2023

Keskustan kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Pekka Aittakumpuihmettelee liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen lausuntoja tiestön, raiteiden ja vesiväylien korjausvelasta. Ranne väitti kyselytunnilla 28.9., että hallitus saa taitettua korjausvelan kasvun käyrän ja kasvu on mahdollista saada ”lähes nollalle” tämän vaalikauden aikana.

Eduskunnan budjettikeskustelussa 11.10. Ranne taas ei enää luvannut korjausvelan taittamista, vaan sanoi että ”on varsin hyvät mahdollisuudet” saada kasvu taittumaan.

– Eduskunnalle annettu valtioneuvoston budjettikirja taas kertoo, että korjausvelan kasvu jatkuu jo ensi vuonna 2024. On kysyttävä, kumpaan kansanedustajien pitää luottaa: valtioneuvoston budjettiin vai ministerin sanaan? Samalla täytyy ihmetellä liikenneministerin muuttuvia, sekavahkoja lausuntoja.

Aittakummun mielestä on käsittämätöntä, että ministeri puhuu korjausvelan kasvun lopettamisesta, vaikka budjettikirjan todellisuus on aivan toinen. Hallitus käyttää olemassa olevien päätöstensä perusteella perusväylänpitoon edellistä hallitusta vähemmän rahaa, mikä tarkoittaa hintojen nousu huomioiden käytännössä sitä, että entistä vähemmän teitä saadaan kunnostettua.

– Korjausvelan kasvua ei todellisuudessa saada hallituksen politiikalla kuriin, vaan korjausvelan kasvu tulee jopa kiihtymään, vaikka ministeri muuta pyrkii viestimään. Tämä on erityisen ikävää suomalaisen elinkeinoelämän ja huoltovarmuuden kannalta.

Aittakumpu pitää erikoisena, että hallituksella riittää tässä tilanteessa kuitenkin rahaa puoli miljardia euroa jo moneen kertaan kannattamattomaksi todettuun Turun tunnin junaan.

– Tässä tilanteessa olisi hallitukselta viisautta laittaa jäihin Turun tunnin juna ja panostaa koko Suomessa erityisesti alempiasteisen tieverkon kunnostamiseen.