Tiedote 13.10.2023

Eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkona 11.10. tuli selväksi, että hallitus tavoittelee turvetuotannon alasajoa jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

– Aiemmin Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa ilmasto- ja ympäristöministeri Mykkänen jo kertoikin, että hallitus aikoo ajaa polttoturpeen käytön alas vuosikymmenen loppuun mennessä. Perussuomalaisten kansanedustajat Juha Mäenpää ja Antti Kangas taas väittivät sen jälkeen Maaseudun tulevaisuuden mielipidekirjoituksessaan (18.9.), ettei turpeen alasajosta olisi hallitusneuvotteluissa sovittu, Aittakumpu sanoo.

Hänen kysyessään asiasta eduskunnan budjettikeskustelussa 11.10. ministeri Mykkänen vahvisti aiemmat puheensa ja sanoi, että polttoturpeen laajamittainen käyttö on päättynemässä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Alasajo tulee Mykkäsen mukaan tapahtumaan vielä nopeammin kuin perussuomalaiset ja kokoomus ovat hallitusohjelmassaan sopineet. Ihmettelen, miksi perussuomalaiset ovat sopineet hallitusohjelmassa, että fossiilisista polttoaineista luovutaan sähkön- ja lämmöntuotannossa viimeistään 2030-luvun aikana.

Aittakumpu toteaa, että kasvu- ja kuiviketurve on kirjattu hallitusohjelmassa strategisesti tärkeiksi raaka-aineiksi.

– Kasvu- ja kuiviketurpeen tuotanto on alisteinen polttoturpeen käytölle ja tuotannolle. Hallitusohjelman kirjaus ja Mykkäsen ilmoittama sitäkin nopeampi laajamittaisen turvetuotannon alasajo tarkoittaisikin turve-alan loppua.

Aittakummun mielestä turpeella tulee edelleen olla rooli osana Suomen energiahuollon turvaamista.

– Turve on kotimainen, hitaasti uusiutuva ja saatavuudeltaan varma energianlähde. Hallituksen tulee ryhdistäytyä ja varmistaa turvetuotannon tulevaisuus. On kohtuutonta vaatia turveyrittäjiltä sitoutumista alaan, jos sen tulevaisuus on näin epävarma. Erityisesti tulee varmistaa kasvu -ja kuiviketurpeen saatavuus.