Tiedote medialle 5.2.2020

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu kommentoi perhevapaauudistusta isyysvapaaltaan, jolla hän on 8. maaliskuuta saakka.

– Uudistuksessa merkittävintä on joustavuuden ja isien osuuden lisäys sekä osa-aikatyön helpottaminen. Lapsi saa enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Nämä ovat erittäin hyviä uudistuksia – voisi sanoa, että tämä on perheille ja isänmaalle juhlan paikka.

Aittakumpu iloitsee siitä, että hallitus tekee perhevapaauudistuksen perheiden näkökulmasta.

– Näin pitää ollakin. Jos uudistus olisi tehty esimerkiksi pelkästään työelämän näkökulmasta, siitä olisi tullut perheille ja lapsille heikennys. Pitkällä aikavälillä hallituksen toteuttama perhevapaauudistus ja perheiden hyvinvointi tulee näkymään myönteisesti myös työelämässä.

Kaikkeen Aittakumpu ei kuitenkaan ole tyytyväinen. Hän korostaa, että jos Suomi haluaa olla todella perheystävällinen maa, yhteiskunnan ja työelämän tulee tehdä vieläkin enemmän. Aittakummun mukaan esimerkiksi isän vapaat jäävät usein pitämättä perheen taloudellisen tilanteen takia.

– Nyt tilanne on se, että isät ja perheet ovat hyvin eriarvoisessa asemassa siinä, onko vapaiden pitäminen taloudellisesti mahdollista. Esimerkiksi osa työnantajista maksaa isille palkkaa vapaan ajalta, toiset eivät.

– On ymmärrettävää, että taloudellinen tilanne vaikuttaa valintoihin, sillä asuntolaina pitää maksaa ja ruoka hankkia pöytään. Tähän pitäisi löytää yhdessä ratkaisuja.

Kotihoidontuen osalta Aittakumpu sanoo perhevapaauudistusta torjuntavoitoksi.

– Tosiasia on, että kotihoidontuen tasoa tulisi korottaa. Tähän on vielä pitkä matka, jotta perheiden valinnanvapaus lasten hoitomuodon valinnassa ja perheen hyvinvoinnin takaamisessa todella toteutuisi.

Lisätiedot:

Pekka Aittakumpu

040 670 6032

pekka.aittakumpu@eduskunta.fi