Iijokiseutu, yleisönosastokirjoitus 25.9.2019

Punamultahallitus on nyt sopinut vuoden 2020 budjetista. Keskustalle oli tärkeää, että valtion budjetilla parannetaan suomalaisten arkea koko maassa.

Monella perheellä on arjessa tiukkaa. Nyt nostamme yksinhuoltaja- ja monilapsisten perheiden lapsilisiä. Jatkamme viime kaudella toteutettua pienimpien vanhempainpäivärahojen ja opintotuen huoltajakorotuksen nostoa.

Päiväkotien ryhmäkokoja pienennetään. Tuemme opettajien jaksamista ja koulurauhaa, jotta oppimiserot kaventuvat. Jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Myös monella eläkeläisellä on arjessa tiukkaa. Nostamme pienimpiä eläkkeitä. Myös veronalennukset kohdistetaan pieni- ja keskituloisille.

Parannuksiin on mahdollisuus viime vaalikaudella saavutetun talouden tasapainottamisen ansiosta. Keskusta haluaa hoitaa taloutta järkevästi myös tulevaisuudessa. Siksi emme saa päästää maatamme uudelleen työttömyyden ja holtittoman velkaantumisen tielle.

Olemme valmiita kääntämään kaikki kivet, jotta vielä ilman työtä olevat suomalaiset saavat työpaikan. Nyt sovittiin ensimmäisistä ratkaisuista, joilla ihmisten työllistämistä ja työllistymistä helpotetaan. Lisää ratkaisuja tehdään ensi keväänä. Etenkin työpaikoilla tapahtuvassa, niin sanotussa paikallisessa sopimisessa on päästävä eteenpäin.

Työpaikat syntyvät ennen muuta pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sen vuoksi on arvokasta, että hallitus jatkaa viime kaudella aloitettua yrittäjämyönteistä linjaa.

Maa- ja metsätalous ovat taloutemme kivijalkaa. Siksi hirsikaupunki Pudasjärven ja koko Pohjois-Suomen näkökulmasta on tärkeää, että hallitus on päättänyt turvata vastuullisen metsien hyödyntämisen myös tulevaisuudessa. Suomen pärjäämisen kannalta on tärkeää, että investoinnit saadaan liikkeelle koko maassa.

Keskustalle on aina ollut sydämenasia, että koko maata rakennetaan tasapainoisesti ja että ihmisten arki on turvallinen ja toimiva postinumerosta riippumatta. Siksi meille oli erityisen tärkeää, että poliisien määrää lisätään ja perusväylänpitoon saatiin 300 miljoonan euron pysyvä tasokorotus.

Hallituksessa on viisi erilaista puoluetta. Emme luonnollisesti ole kaikesta samaa mieltä. Yhteinen päämäärä kuitenkin on, että mahdollisimman monella ihmisellä on töitä ja että jokainen suomalainen pidetään mukana. Tämä linja näkyy budjetissa. Samalla punamulta osoitti pystyvänsä yhteistyöhön ja päätöksiin.

Sekin on selvää, että yhteiskuntamme turvaverkkoihin jää vielä paljon parannettavaa. Punamultahallitus on kuitenkin nyt antanut ensimmäisen ja vahvan näyttönsä: se todella on hallitus, joka haluaa huolehtia heikompiosaisista ja elämisen edellytyksistä koko maassa.

Pekka Aittakumpu
Kansanedustaja (kesk.)