Suomenmaa, mielipidekirjoitus 31.7.2020 verkkolehdessä ja 7.8. paperilehdessä

Kirjoitin vuosi sitten heinäkuussa Suomenmaan blogissa (9.7.2019), että keskustan puheenjohtajakilpa kaipaa konservatiivista vaihtoehtoa. Tarve ei ole tuosta muuttunut.

Olemme jälleen puheenjohtajavalinnan edessä tilanteessa, jossa puolueen kannatus laahaa historiallisen alhaisissa lukemissa.

KESKUSTAN kannattajista huomattava osa on perinteisesti ollut uudistusmielisiä konservatiiveja.

Mielestäni on edelleen aihetta kysyä, voisiko puolueen kannatuksen alavireisyys johtua ainakin osittain siitä, että konservatiivit eivät koe oloaan puolueessa kotoisaksi? Kansanedustajana olen saanut asiasta runsaasti palautetta.

EHDOLLE keskustan puheenjohtajaksi on, kuten vuosi sitten, ilmoittautunut kaksi osaavaa, kokenutta ja pidettyä keskustalaista.

Kun puheenjohtajakilpailu nyt käydään, olisiko puolueen kannalta hyvä, jos saisimme ehdokkaaksi myös selkeästi arvokonservatiivisen vaihtoehdon?

Keskustassa on tilaa erilaisille ajatuksille. Katto on korkealla ja seinät leveällä – ja hyvä niin.

Ehkä keskustassa ei kuitenkaan ole kyllin laajasti huomioitu konservatiivista pohjavirettä ja juuristoa, joka puoleellamme on? Yksittäisiä kysymyksiä enemmän arvot määrittävät sen, milloin ihminen kokee puolueen omakseen.

UUDISTUSMIELINEN konservatiivisuus ei ole pysähtyneisyyttä, vaan se on yhteiskuntaa perinteisten arvojen pohjalta kestävästi uudistava voima.

Keskustan kannalta on välttämätöntä, että uudistusmieliset konservatiivit kokevat sen puolueeksi, jossa he voivat toimia ja vaikuttaa arvojensa mukaisesti. Tämän olisi hyvä näkyä myös puheenjohtajakisassa ja sen keskusteluissa.

On tärkeää, että keskustaväki on kokonaisuudessaan uuden puheenjohtajan takana siitä riippumatta, kuka lopulta saa tehtävään luottamuksen. Nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus keskustella avoimesti, syvällisesti ja rakentavasti puolueen linjasta ja tulevaisuudesta.

AJATTELEN edelleen samalla tavalla kuin vuosi sitten: Puolueena keskustan tulevaisuus on valoisa.

Itse asiassa on tullut yhä selvemmin näkyväksi, että puoluekentällä on tarvetta poliittiseen keskustaan kuuluvalle maltilliselle keskitien puolueelle.

Keskustan ainutlaatuisuus näkyy siinä, että se tarjoaa aikamme suuriin kysymyksiin realistisia ratkaisuja ja toivon näköaloja.

Mielestäni keskustan ei tarvitse keksiä mitään uutta, vaan pysyä juurillaan.

Sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta ja asuinpaikasta riippumatta suomalaiset jakavat laajasti ne arvot, joihin keskustan toiminta on runsaan sadan vuoden aikana perustunut.

Pekka Aittakumpu

Kansanedustaja (kesk.)