Kannanotto

 

21.10.2020

 

Toimituksille   Julkaistavissa heti

 

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu:

 

Abortin vapauttamisen sijaan on parannettava sosiaalipalveluja 

 

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu vaatii, että keskusta ja maan hallitus ei yhdy esityksiin aborttilainsäädännön loiventamisesta.

 

– Naisten oikeudet ja tasa-arvo ovat tärkeitä, mutta kuka puolustaa syntymättömän lapsen ihmisoikeuksia ja hänen tasa-arvoista oikeuttaan elämään? Aittakumpu kysyy.

 

– Elämä on lahja, ja jokainen ihmiselämä on yhtä arvokas ja ainutlaatuinen. Sitä ei pidä sosiaalisin syin lopettaa. Nykyaikaa ja länsimaisen ihmiskäsityksen mukaista olisi, että aborttilainsäädäntöä kiristettäisiin, Aittakumpu sanoo.

 

Hän muistuttaa, että Ruotsissa abortin saa vapaammin, mutta siellä niitä tehdään miltei kaksinkertainen määrä tuhatta asukasta kohden.

 

– Missä muussa asiassa sosiaalisiin ongelmiin tai vaikeuksiin tarjotaan ratkaisuna ihmiselämän päättämistä? Sosiaalipolitiikkamme on epäonnistunut siinä, että maassamme tehdään noin 9 000 raskauden keskeytystä vuosittain ja niistä suurin osa sosiaalisin perustein. Yli kolmannes aborteista tehdään naisille, joille on tehty keskeytys jo aiemmin.

 

Aittakummun mukaan aborttia harkitsevalle on annettava ratkaisunsa pohjaksi riittävästi asiallista tietoa eri vaihtoehdoista ja myös psyykkistä tukea. Yhteiskunnan tulee kehittää raskaana olevien ja lapsiperheiden tuki- ja turvaverkot pitävämmiksi.

 

– Abortin helpottamisen sijaan tulisi keskittyä toimiin, jotka helpottavat lapsen vastaanottamista. Yhteiskuntamme tulisi olla aidosti lapsiystävällinen ja lapsen oikeudet tunnustava.

 

Aittakumpu sanoo, tavoitteena ei pidä olla mahdollisimman vapaa abortti, vaan mahdollisimman vähän abortteja.

 

– 90 prosenttia aborteista tehdään sosiaalisin perustein. Eikö näille lapsille löytyisi esimerkiksi adoption kautta syliä maassa, jossa moni on lapseton vastoin toiveitaan?

 

Aittakummun mukaan poliitikkojen voi olla kovin helppo esittää aborttia ratkaisuksi muihin ongelmiin, koska toinen osapuoli ei voi sanoa vastalausetta.

 

– Kuka puhuu näiden pienten puolesta?