Kaleva, mielipidekirjoitus 9.10.2020

Eduskunta keskustelee valtion ensi vuoden talousarviosta. Tässä tilanteessa tärkeintä on turvata hyvinvointi ja luoda samalla mahdollisimman hyvä pohja työpaikkojen säilymiselle ja syntymiselle.

Erityisesti sosiaalista mediaa seuratessa mieleen saattaa nousta kysymys, onko politiikassa vielä tilaa tosiasioille. Liian usein viljellään katteettomia mielikuvia. Jotkut jaksavat edelleen väittää, että hallitus ei olisi tehnyt mitään yrittäjien ja työn eteen.

Korona tietysti sekoitti tilannetta. Harvalle nämä ajat ovat helpot. Hallitus on kuitenkin tukenut yrittäjyyttä ennen koronaa ja koronan aikana.

Tämän kauden yrityksiä tukevista teoista voisi mainita muun muassa teollisuuden sähköveron laskemisen 7 eurosta 0,5 euroon megawattitunnilta, arvonlisäveron alarajan noston 15 000 euroon ja yritysten investointien tuplapoistot. Koronatuilla on pyritty edistämään työpaikkojen säilymistä rajoitustoimien aikana.

Huomiota kannattaa kiinnittää siihenkin, mitä ei ole tehty: Keskustan kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle oli, että yritysten verotusta ei kiristetä. Tämän toteutuminen on luonut yrityksiin ja työelämään ennustettavuutta ja vakautta.

Hallitus on edennyt aikataulussa myös työllisyystoimien suhteen. Budjettiriihen työllisyyspäätökset lisäävät työllisyyttä valtiovarainministeriön arvioiden mukaan 31 000–36 000 työllisellä.

On hyvä, että hallitus vahvistaa myös koulutusta muun muassa opiskelupaikkojen ja koulutusalojen lisäämisellä. Laadukas koulutus vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuutta ja koko yhteiskunnan kestävyyttä.

Jotkut ovat arvostelleet hallitusta siitä, että nyt otetaan huomattava määrä velkaa. Tässä on kuitenkin kyse juuri työstä, terveydestä ja turvasta. Ilman tartuntojen estämistä ja taloudellista elvytystä edessä olisi pian yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys.

On selvää, että velkaa olisi tässä tilanteessa jouduttu ottamaan hallituspuolueiden väristä riippumatta. Näin on jouduttu tekemään muuallakin koronan runtelemassa Euroopassa.

Hallitus rakentaa nyt kriisin yli siltaa niin yrityksille kuin ihmisille. Jokaisesta tulee pitää huolta. Tähän mennessä Suomi on kansainvälisesti vertailtuna selvinnyt sekä terveyden että talouden kannalta hyvin. Kun toimimme jokainen vastuullisesti, voimme omalta osaltamme ehkäistä taudin leviämistä.

Näen, että hallituksen viesti niin kotimaahan kuin ulkomaille on nyt oikea: Suomi tarjoaa vakaan ja luotettavan investointiympäristön, jossa äkillisiä veronkorotuksia tai muita muutoksia ei ole odotettavissa.