Kolumni Kalevassa 5.6.2021

 

Pääsenkö lääkäriin? Onko omaishoitajalla mahdollisuus vapaapäiviinsä? Saako päihde- tai mielenterveysongelmiin joutunut apua?

Kuka tahansa voi sairastua tai joutua muuhun vaikeaan tilanteeseen. Siksi on tärkeää, että yhteiskunnan turvaverkkoja kehitetään.

Käsittelemme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa historiallista sote-uudistusta. Uudistuksen myötä vastuu sote-palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille.

Eri hallitukset ovat kaikkiaan noin 15 vuoden ajan koettaneet järjestää sosiaali- ja terveyspalveluita vahvemmalle pohjalle. Nyt näemme jo maaliviivan.

Uudistuksesta ei tule heti täydellinen, mikä on selvää tämän kokoluokan uudistuksessa. Se on kuitenkin riittävän hyvä, ja hienosäätöä voidaan tehdä niin kauan kuin on tarvetta.

Maakunnat voivat isompina toimijoina paremmin huolehtia, että jokainen varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta saa oikeat palvelut oikeaan aikaan. Samalla paranevat mahdollisuudet yhtenäistää kuntien hyvät käytännöt koko maakuntaan.

Kunnille uudistus on helpotus. Se lieventää veronkorotuspaineita ja antaa mahdollisuuden keskittyä muuhun, kuten asumiseen, liikenteeseen, koulutukseen, kulttuuriin ja elinvoimaan. Myös terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää kunnille.

Uusille valtuutetuille jää yllin kyllin tehtävää. Kuntavaalien kohdalla kannattaa pohtia, millaista päätöksentekoa haluan omalla äänelläni kotikunnassani edistää.

Näen Oulussa kolme erityisen tärkeää kehittämisen kohdetta: elinvoiman ja yritysmyönteisyyden vahvistamisen, koko laajan kaupungin voimavarojen hyödyntämisen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen.

Oulussa monet asiat on hoidettu hyvin, mutta parannettavaa on aina. Pidetään edelleen koko kaupungista huolta!

Pekka Aittakumpu

Kaupunginvaltuutettu

Kansanedustaja

Kuntavaaliehdokas (kesk.)