Yleisönosastokirjoitus, Kaleva, 15.1.2018

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa 2017 kaupungin hallintosäännön, joka delegoi päätöksenteon kaupungin palveluverkosta kaupunginhallitukselle. Uuden hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää palveluverkosta ”valtuuston linjausten mukaisesti”.

Palveluverkko käsittää monet kaupunkilaisille hyvin keskeiset palvelut, kuten varhaiskasvatuksen, koulut ja kirjastot.

Valtuuston delegointipäätöksen takana oli kaunis ajatus päätöksenteon keventämisestä ja sujuvoittamisesta. Samalla päätös vaikuttaa kummalliselta, jos sitä katsoo historiaa vasten.

Ennen delegointipäätöstään kaupunginvaltuusto oli päättänyt kouluverkosta toisin kuin kaupunginhallitus esitti. Tässä tuli esille se, että valtuustoa suppeampi kaupunginhallitus saattaa olla eri linjoilla kuin valtuusto, jossa on kattavampi otos kaupunkilaisten edustajia.

Nyt kulissien takana on jo syntynyt erimielisyyttä sitä, mikä tulisi tulkita valtuuston linjaukseksi ja mikä taas ei. Tilanteen selkeyttämiseksi kaupunginvaltuuston tulisi pikimmiten ottaa päätösvalta palveluverkkoasiassa takaisin itselleen. Tämä käy hallintosääntöä muuttamalla. Näin vältytään turhilta epäselvyyksiltä asiassa, jolla on vaikutusta jokaiseen kaupunkilaiseen, ja otetaan todesta se, että valtuuston tehtävänä on ajaa kuntalaisten eikä minkään pienen piirin etua.

Epäselvän tilanteen jatkamiseen ei ole yhtäkään syytä. Sen takia jokaisen valtuutetun odottaisi olevan hallintosäännön muuttamisen kannalla. Olemme koko kaupungin asialla.