Rantalakeus 23.1.2019
Maassamme on viime aikoina puhuttu paljon siitä, miten ilmapiiri politiikassa on kiristynyt. Keskustelun kärjistyminen on näkynyt myös meidän alueellamme muun muassa kuntapolitiikan puhenvuoroissa. Esimerkiksi Oulunsalon ja muiden kaupungin niin sanottujen reuna-aluiden palveluita puolustavia on nimitelty halventavaan sävyyn kyläpoiitikoiksi.
Huomiota on kiinnitetty myös siihen, että politiikan ulkopuolellakin puheenvuorot ovat kärjistyneet. Kuulemme ja luemme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa liian usein kommentteja, joissa sävy on ivallinen, pilkallinen ja toista osapuolta lyttäävä. Meistä jokainen voi vaikuttaa keskusteluihin tuomalla niihin rakentavia ja asiallisia puheenvuoroja. Juoruiluun ei kannata lähteä mukaan.
Vanha suomalainen viisaus sanoo, että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Niin politiikassa kuin kaikessa elämässä tulisi muistaa, että myönteisimpään tulokseen pääsee arvostavalla puheella. Asioista voi olla eri mieltä rakentavasti.
Lapset ja nuoret saavat koulussa opetusta sosiaalisen median ja verkkomaailman käytöstä. Siinä yhteydessä on tärkeää tuoda esille, että kännykän tai tietokoneen äärellä pätevät samat käyttäytymisen pelisäännöt kuin kaikessa muussakin elämässä. Tärkein kasvatustyö tehdään kodeissa, joissa lapsi oppii ystävällisen ja kaikkia arvostavan puheen vanhemmiltaan.
Erityisesti eduskuntavaalien lähestyessä tulee esiin, että kansanedustajankin voi olla vaikea saada julkisuutta. Negatiivinen huomio voi houkutella, koska monesti käy niin, että vaikka muut haukkuvat, omat kiittävät ja henkilökohtainen kannatus jopa nousee. Moni tiedotusväline tarttuu asiaan sitä hanakammin mitä räväkämpi ulostulo on kyseessä.
Tämä kaikki entisestään lisää kärjistyksiä, vastakkainasettelua ja kyräilyä eri puolueiden ja ryhmittymien kesken sekä luo ja syventää jakolinjoja.
Olisi toivottavaa, että niin vaaleja ennen kuin niiden jälkeen pysyttäisiin asialinjalla. Hyvä idea, kannanotto tai kokonainen aate ei tarvitse tuekseen muiden lyttäämistä. Tarvitaan malttia.
Mediankin toivoisi omalta osaltaan osallistuvan keskustelukulttuurin tervehtymiseen. Senkin on ajoittain hyvä katsoa peiliin ja pohtia sitä, mille annan palstatilaa, minkä taas jätän kertomatta ja ennen kaikkea: millä tavalla kerron asioista.
Etenkin lehdistö on perinteisesti mieltänyt, että sillä on tärkeä rooli paitsi tiedonvälittäjänä myös kansan sivistäjänä. Sivistykseen kuuluu myös asiallinen ja arvokas tapa keskustella. Tämän pitäisi koskea myös mediaa itseään.
Toisen lyöminen tai sillä mässäily ei rakenna mitään, vaan vetää asioita entistä pahempaan solmuun.
Pekka Aittakumpu
Kaupunginvaltuutettu
Kansanedustajaehdokas (Kesk.)
Oulu