Kolumni Kalevassa 10.6.2020

Populistit väittävät mielellään, että vanhat puolueet ovat epäonnistuneet maamme asioiden hoitamisessa.

On totta, että maassamme kaikki ei ole niin hyvin kuin pitäisi. Esimerkiksi lapsiperheköyhyys, maanviljelijöiden toimeentulon ongelmat, rakenteellinen työttömyys, sisäilmaongelmat ja vanhustenhoidon epäkohdat pitää ratkaista.

On silti kärjekästä sanoa, että maamme asioiden hoitamisessa olisi tyystin epäonnistuttu. Suomi on miltei kaikissa arvioinneissa maailman kärkeä.

Ensimmäisellä sijalla Suomi on muun muassa lukutaidossa ja koulutuksessa, ilmanlaadussa ja vesivaroissa, ihmisten onnellisuudessa ja perusoikeuksien suojelemisessa sekä poliisin luotettavuudessa ja valtion vakaudessa.

Suomalaiset ovat onnistuneet monessa paremmin kuin muut. Tätä populistit eivät voi sanoa ääneen, koska he saavat suurimman voimansa muiden nälvimisestä ja mustamaalaamisesta.

Toivon, että valtakunnan yhteisiä asioita hoidettaisiin niin, että asiat kerrottaisiin suoraan ja rehellisesti. Tosiasia on, että pelkkä muiden vastustaminen ja tahallinen väärin ymmärtäminen eivät hyödytä maatamme.

Onneksi me suomalaiset arvostamme rehellisyyttä ja yhteistyötä. Suomessa on vanhastaan ymmärretty yhteistyön voima. Yksikään puolue ei kykene yksin hoitamaan maamme asioita, vaan monipuoluejärjestelmä edellyttää kykyä yhteistyöhön.

Yhteistyön edellytys on luottamus. Luottamusta ei voi ostaa, vaan se pitää ansaita rehellisellä, avoimella ja johdonmukaisella toiminnalla.

On selvää, ettei yksikään ihminen tai puolue ole täydellinen. Me kaikki teemme virheitä. Rehtiä ja reilua on myöntää virheensä ja kantaa vastuunsa.

Suomen vakauden ja sisäisen rauhan tärkeimpiä takeita on se, että edelleen haluamme pitää jokaisen suomalaisen yhteiskunnassa mukana. Jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta pitää taata mahdollisuus käydä koulua sekä saada riittävä toimeentulo ja tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Koronakriisi on tuonut Suomelle sekä taloudellisia että terveydellisiä haasteita. On yhteiskuntamme vakauden ansiota, että olemme tähän mennessä selvinneet kriisistä kansainvälisesti vertailtuna hyvin.

Jotta maallamme olisi tulevaisuudessakin valmius selviytyä mahdollisista kriiseistä, meidän tulee niin kansalaisina kuin poliitikkoina vaalia vakautta, toistemme arvostamista ja yhteen hiileen puhaltamista.

Se on paras tae siitä, että voimme jättää lapsillemme hyvän maan. Koronakriisi korostaa vakaan ja pitkäjänteisen politiikan tärkeyttä.

Pekka Aittakumpu

Keskustan kansanedustaja Oulusta