Tiedote 20.6.2022

Oululaiset kansanedustajat Pekka Aittakumpu (kesk.) ja Jenna Simula (ps.) sekä muut allekirjoittajat vaativat valtuustoaloitteessaan, ettei Oulun tule kaupunkina enää osallistua pride-tapahtumaan. Heidän mukaansa tasa-arvon edistäminen ei vaadi kaupungin osallistumista poliittisen pride-liikkeen tapahtumaan, vaan priden tukeminen päinvastoin aiheuttaa kaupunkilaisten välille turhaa vastakkainasettelua.

–  Kuntalaisten yhdenvertaisuuden kannalta on ongelmallista, että kaupunki kampanjoi yhden poliittisen liikkeen puolesta. Pridessä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus usein typistetään tietyn poliittisen aatteen kannattamiseksi. Tällä tavalla se sulkee ison osan kuntalaisista pois ja aiheuttaa turhaa vastakkainasettelua, Aittakumpu kommentoi valtuustoaloitetta.

Aloitteessa nostetaan esille pride-liikkeen poliittiset tavoitteet, kuten lainsäädännön muuttaminen ja biologisen sukupuolikäsityksen hylkääminen, mitkä ovat allekirjoittajien mukaan selkeästi sellaisia tavoitteita, joita kaikki oululaiset eivät koe omikseen.

– Pride-tapahtumaan osallistumista perustellaan usein ihmisoikeuksien kunnioittamisella ja yhdenvertaisuudella, mutta jokainen voi kannattaa näitä arvoja vaikkei osallistu prideen ja yhdy sen tavoitteisiin, Simula painottaa.

Viime vuonna Oulu osallistui pride-tapahtumaan tiedottamalla oululaisia, liputtamalla sateenkaarilipuin sekä tarjoamalla tiloja tapahtuman käyttöön. Aloitteessa vaaditaan edellä mainitun toiminnan lopettamista, eikä pidetä hyvänä oululaisten verorahojen käyttämistä poliittisen pride-liikkeen tukemiseen.