Tiedote 25.7.2022

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyy maanantaina 25.7. jättämässään kirjallisessa kysymyksessä perusteita sille, miksi Suomi ei ole lopettamassa väliaikaisesti niin sanottujen turistiviisumien myöntämistä venäläisille ja toimiiko Suomi sen eteen, että asiasta tehtäisiin yhteinen päätös EU-tasolla ja Schengen-maiden välillä.

EU ja länsimaat ovat asettaneet Venäjälle erilaisia pakotteita ja tukeneet Ukrainaa muun muassa taloudellisesti ja aseita toimittamalla, mutta Venäjän perusteeton sota ei näytä loppuvan.

– Samaan aikaan monet venäläiset voivat tulla niin sanottujen turistiviisumien avulla Suomeen tekemään ostoksia ja lomailemaan. Venäläisten viisumihakemusten määrä on kasvanut huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä poisti koronan takia asettamansa matkustusrajoitukset 15. heinäkuuta 2022, Aittakumpu sanoo.

Hän toteaa, että venäläisillä on mahdollisuus jatkaa matkaa Suomen kautta myös muualle Eurooppaan. Henkilölle, joka hakee viisumia johonkin Schengen-valtioon, myönnetään yleensä yhtenäisviisumi, joka voimassaoloaikanaan oikeuttaa matkustamaan koko Schengen-alueella.

– EU-maa Viro päätti jo maaliskuussa lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Poikkeuksia tehdään nähtävästi vain tilanteissa, joissa henkilöllä on perhe Virossa tai humanitaarisista tai terveydellisistä syistä.

– Lapset ja kaikenikäiset ukrainalaiset kärsivät Venäjän oikeudettoman hyökkäyksen vuoksi. YK:n mukaan Venäjän hyökkäys on aiheuttanut suurimman pakolaiskriisin Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Ukrainaan tulee saada pikimmiten rauha. Uudet matkustusrajoitukset voivat olla yksi tehokas pakotekeino. On erikoista, että raakaa sotaa käyvän ja monien pakotteiden alaisen maan kansalaiset voivat tehdä loma- ja ostosmatkoja Suomeen ikään kuin mitään erityistä ei olisi tapahtunut.