Tiedote 31.8.2022

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu vaatii hallitukselta aktiivisuutta sähköntuotannon tehoreservin käyttöönotossa ja EU:n päästökaupasta luopumisessa.

— Kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut, että suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Samaan aikaan monilla kansalaisilla on jo vaikeuksia selvitä sähkölaskuistaan. Sähkön korkea hinta hankaloittaa myös yrittäjien ja maataloustuottajien toimintaa.

Aittakumpu korostaa, että sähkö on perusasia eikä sen saatavuus saa olla ideologioiden pelinappulana.

— Tässä tilanteessa tulee tarkastella vakavasti sähköntuotannon tehoreservin käyttöön ottamista tai siitä luopumista. Tämän ohella EU:n päästökaupasta tulee luopua tai päästöoikeuksien hintaa alentaa, jotta suomalaisten sähkön saanti ja kohtuullinen hinta turvataan.

— Ratkaisuja tilanteeseen on välttämätöntä saada. Esillä ollut sähkön arvonlisäveron alentaminen olisi tarpeen, mutta myös muita toimia tarvitaan sekä sähkön toimitusvarmuuden vahvistamiseksi että sähkön hinnan kohtuullistamiseksi.

Aittakumpu jätti tänään kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, onko Suomi aloitteellinen, jotta EU:n päästökaupasta luovuttaisiin tai päästöoikeuksien hintaa alennettaisiin ja miksi Suomi ei ota käyttöön sähköntuotannon tehoreserviä sähkön hinnan alentamiseksi.