Tiedote 8.2.2024

Keskustan kansanedustajat Pekka Aittakumpu, Markus Lohi, Hanna-Leena Mattila, Hilkka Kemppi ja Katri Kulmuni tiedustelevat kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä pohjoisen Suomen farmaseuttipulan ratkaisemiseksi.

— Apteekkariliiton mukaan Suomeen tarvittaisiin 500 farmaseuttia nykyistä enemmän. Yhteensä Suomessa on noin 4000 farmaseuttia, joten 500 farmaseutin vaje vaikuttaa huomattavasti apteekkien toimintaedellytyksiin. Erityisen huutava pula farmaseuteista on Pohjois-Suomessa, sanoo Pekka Aittakumpu.

Pohjois-Suomen tilannetta heikentää se, että pohjoisessa Suomessa ei ole farmasian koulutusta, vaan Suomen farmasian koulutusyksiköt sijaitsevat Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa, ja suuri osa opiskelijoista jää valmistumisen jälkeen Etelä-Suomeen.

—  Tämän vuoksi Pohjois-Suomessa on laajasti toiveita käynnistää Oulun yliopistossa farmasian alan koulutus. Koulutus loisi lisää elinvoimaa pohjoiseen Suomeen ja hyödyttäisi koko Pohjois-Suomen lääkehuoltoa, koska alueen apteekit ovat pitkään kärsineet työvoimapulasta, Aittakumpu sanoo.

Oulun yliopisto suhtautuu farmaseuttikoulutuksen aloitukseen myönteisesti. Yliopisto on jo selvittänyt proviisoreiden ja farmaseuttien koulutuksen aloittamista osana lääketieteellisen tiedekunnan toimintaa. Suurin hidaste asian etenemisessä on farmasian koulutuksen aloittamiseen tarvittava rahoitus, joka tällä hetkellä puuttuu Oulun yliopistolta.

Kansanedustajat kysyvät ministeriltä kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta farmaseutteja on jatkossa riittävästi ja aikooko hallitus toteuttaa farmasian koulutuksen Oulussa ja miten hallitus siihen suhtautuu?