Suomenmaan blogi 21.2.2024

Keskustan tilanne on ollut vuosia vaikea. Tilanne ei muutu, mikäli keskustassa ei tehdä rohkeita ratkaisuja. Kyse ei ole viestinnästä, vaikka siinäkin on parannettavaa. Ennen kaikkea kysymys on sisällöistä, poliittisista linjoista.

KESKUSTAN ongelma on se, että puolue on pyrkinyt liikaa miellyttämään kaikkia. Koko puolue on kuin liian kiltin ihmisen syndrooman vankina. Jos keskusta haluaa olla vaikuttava voima suomalaisessa yhteiskunnassa, sen ei tarvitse eikä se voi miellyttää jokaista.

Liiallinen miellyttäminen on johtanut siihen, että puolueen linja on hukassa. Joillekin puolueen vaikuttajille linja saattaa olla selvä, mutta puolueen politiikka on näyttäytynyt poukkoiluna yksittäisten poliittisten kysymysten parissa.

Jos puolueella ei ole selkeää ja omaleimaista poliittista linjaa, joka erottaa sen muista puolueista, olisi miltei ihme, jos se pärjäisi kovassa poliittisessa kilpailussa. Puolueen tulee löytää linja: mitä mieltä keskusta on? Toiseksi linjassa pitää pysyä.

LINJA ei ole sitä, että yksittäisiin kysymyksiin otetaan jokin kanta milloin millaisin perustein. On myös ymmärrettävä, että maltillisuus tai keskellä oleminen eivät takaa juuri mitään tai ole lupaus mistään.

Ei äänestäjää puhuttele se, onko puolue maltillinen tai keskellä, vaan se, ajaako puolue hänelle tärkeitä asioita ja pitääkö tuo linja kovissakin paikoissa.

Jos keskellä oleminen ja maltillisuus merkitsevät poukkoilevaa joustavuutta ja ennakoimatonta periksi antamista, äänestäjä siirtyy muualle. Suomalaisten tulee voida luottaa siihen, että keskusta ajaa heidän asioitaan.

KESKUSTAN linjattomuuden isoimpia haasteita on ollut ainakin mielikuvien tasolla puolueen putoaminen liberaalien sarjaan vihervasemmiston ja kokoomuksen joukkoon esimerkiksi arvokysymyksissä, maahanmuuttopolitiikassa ja ilmastopolitiikassa. Siellä suunnalla keskustalla ei ole mitään voitettavaa, mutta tätä ei ole puolueessa edelleenkään ymmärretty.

Alamäki on jatkunut. Se myös jatkuu, mikäli käännöstä ei tehdä.

On hyvä, että keskustassa käydään nyt keskustelua tulevasta, kesän puoluekokouksessa valittavasta puheenjohtajasta. Tässä keskustelussa johtajuuden ja linjakkuuden tulee olla yksi olennaisista asioista.