Kolumni Rantapohjassa 14.4.2022

Pääsiäinen on kristinuskon suurin ja vanhin juhla. Pitkäperjantaina Jeesus kuoli ristillä sovittaakseen koko ihmiskunnan synnit. Pääsiäisenä hän nousi ylös kuolleista ja voitti synnin, kuoleman ja sielunvihollisen vallan.

Suomi on ollut muiden Pohjoismaiden tavoin pitkään kristillinen maa. Tämä näkyy muun muassa siniristilipussamme. Kirkolliset juhlapyhät rytmittävät vuodenkiertoamme. Koulujen kevätjuhlissa lauletaan suvivirttä.

Sotiemme aikana suomalaiset turvautuivat laajasti Jumalaan. Kun rauhanneuvottelijat lähtivät lokakuussa 1939 Moskovaan neuvottelemaan, kansa veisasi Helsingin rautatieasemalla Martti Lutherin kirjoittamaa virttä ”Jumala ompi linnamme”. Tunnetuksi on tullut myös presidentti Kyösti Kallion rukous talvisodan aikana.

Koronan ja Venäjän hyökkäyssodan takia olemme eläneet epävarmoja aikoja. Eri puolilla maailmaa on yhdessä rukoiltu kulkutaudin selättämisen ja Ukrainan rauhan puolesta. Eduskunnan Raamatturyhmän kanssa järjestimme Rukous rauhan puolesta ‑tilaisuuden myös eduskunnassa. Raamatun sanoma on tuonut ihmisille turvaa ja lohtua.

Raamatusta nousevia kestäviä perusarvoja ja toivon näköaloja kannattaa vaalia. Jumala on kaikkeuden Herra, ja hänen käsissään on lopulta kaikki.

Vaikeuksista huolimatta Suomessa ovat monet asiat hyvin. Aineellisen hyvinvoinnin lisääntymisestä huolimatta henkinen pahoinvointi on valitettavan yleistä. Moni etsii elämälleen suuntaa, tarkoitusta ja perustaa.

Yhteiskuntamme on maallistunut. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että yhä useammalle pääsiäinen on vain muutama ylimääräinen vapaapäivä. Kristillistä merkitystä ei välttämättä enää muisteta.

Kansainvälistyminen ja uusi teknologia eivät tarkoita sitä, että perinteisistä kristillisistä arvoista tulisi luopua. Päinvastoin kannattaa kertoa muillekin arvoistamme, jotka suojelevat elämää sekä rohkaisevat lähimmäisenrakkauteen ja oikeudenmukaisuuteen.kannattaa kertoa muillekin arvoistamme, jotka suojelevat elämää sekä rohkaisevat lähimmäisenrakkauteen ja oikeudenmukaisuuteen.kannattaa kertoa muillekin arvoistamme, jotka suojelevat elämää sekä rohkaisevat lähimmäisenrakkauteen ja oikeudenmukaisuuteen.

Toimiessani pappina Haukiputaan seurakunnassa iloitsin muun muassa päiväkotien ja koulujen hyvästä yhteistyöstä seurakuntien kanssa. Kaupungin ja seurakuntien yhdessä sopimat selkeät käytännöt ja pelisäännöt mahdollistavat myös pääsiäisen sanoman kertomisen lapsille ja nuorille.

On hyvä, että perustuslakivaliokunta viime joulukuussa linjasi, että koulujen tilaisuuksia voi pitää edelleen myös kirkoissa. Aiemmin apulaisoikeusasiamies oli nähnyt asiassa ongelman, mutta ylin perustuslakiamme tulkitseva elin näki toisin.

Kristilliset arvot sekä sanan- ja uskonnonvapaus tarvitsevat puolustajia niin paikallisella kuin valtakunnan tasolla.

Toivon siunattua ja rauhallista pääsiäisen aikaa kaikille.

Pekka Aittakumpu
kansanedustaja
Oulun kaupunginvaltuutettu
Keskusta