Mielipidekirjoitus Kalevassa, Kalajokilaaksossa, Siikajokilaaksossa ja Raahen seudussa 21.4.2023

Isänmaan edun ajamisen tulee olla poliitikon ja puolueen tärkein tavoite. Keskustan tavoitteena eduskuntavaaleissa oli riittävä luottamus hallitusvastuun kantamista varten. Vaaleissa keskusta kuitenkin koki historiallisen vaalitappion.

Vaalit osoittivat nyt muut puolueet kuin keskustan hallitusvastuuseen. Nyt on vaalivoittajien lunastettava lupauksensa Suomen kansalle. Heille kansa antoi vaalissa suuren luottamuksen, ja heidän omasta toiminnastaan riippuu, miten he saavat neuvoteltua ja tehtyä kompromisseja. Vaalituloksen pohjalta Suomeen saadaan joka tapauksessa hallitus kokoon useammallakin eri tavalla ilman keskustaa.

Keskusta pitää nyt lupauksensa, sillä ennen vaaleja kerroimme hallitukseen menon edellyttävän vähintään yhtä hyvää tulosta kuin viime eduskuntavaaleissa. Jäimme siitä nyt kauas taakse. Tulos on puolueen heikoin itsenäisen Suomen aikana.

Keskusta oli oppositiossa viimeksi vuosina 2011–2015 perussuomalaisten kanssa. Oppositiossa keskusta ei ole osa jotain blokkia, vaan voi tehdä täysin itsenäistä, keskustalaisesta arvomaailmasta lähtevää politiikkaa. Oppositio voi kirittää hallitusta tekemään mahdollisimman hyviä esityksiä ja korjaamaan niitä tarvittaessa. Keskusta tulee tukemaan sellaisia hallituksen esityksiä, jotka ovat Suomen edun mukaisia.

Keskusta ei ole häviämässä mihinkään. Maalaisliitto-keskustaa on Suomessa tarvittu yli sadan vuoden ajan. Keskusta on kantanut vastuuta erilaisissa hallituskokoonpanoissa. 2000-luvulla keskusta on toiminut pääministeripuolueena useammin kuin mikään muu puolue. Ei ole isänmaan etu, jos keskusta kuihtuu pois. Puolueen pitää nyt kerätä voimansa ja kirkastaa linjansa, jotta voimme jatkossakin rakentaa isänmaata parhaalla mahdollisella tavalla.

Keskustan erottaa muista suomalaisista puolueista ja poliittisista voimista se, että keskusta kantaa huolta koko Suomesta ja ajaa hajautettua yhteiskuntaa, jossa koko maan voimavarat saadaan parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

On muistettava, että keskusta ei ole sen enempää vasemmisto- kuin oikeistopuolue. Keskusta edustaa poliittista keskustaa, joka ei ole vasemmalla eikä oikealla. Keskustan lähtökohtana on ihmisyysaate. Tämä tarkoittaa maalaisliitto-keskustan aatteellisen oppi-isän Santeri Alkion sanoin sitä, että ”ihmisyys ja sen kehitystarve on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistamisen pohjaksi”.

Jokainen ihminen on yhtä tärkeä, arvokas ja ainutlaatuinen. Politiikan päätavoite on palvella ihmistä ja ihmisyyttä. Tämä erottaa keskustan vasemmisto- ja oikeistoaatteista, jotka joko uskovat järjestelmään tai jättävät ihmisen selviämään yksin, jolloin vain vahvat pärjäävät.

Keskustaa tarvitaan, ja moni haluaisi keskustan myös nyt kaveriksi hallitukseen. Vaalien tulos osoitti kuitenkin selvästi, että keskustan paikka on nyt oppositiossa. Puolueen tulee nyt kirkastaa linjansa. Se tapahtuu vain korostamalla perusasioita ja perusarvoja. Sitä suomalaiset odottavat.

Pekka Aittakumpu

kansanedustaja (kesk.)